Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2009 18:59 - World Economic Crisis 2008 и проблемите ни!
Автор: celeborn Категория: Бизнес   
Прочетен: 1682 Коментари: 2 Гласове:
0



World Economic Crisis 2008 е най- масовото крупно събитие за което всички говорят по празниците. Но мнението на медиите относно кризата е повече негативно и е породено от това, че много хора ще останат без работа. Ако трябва да се вгледам по- дълбоко в нещата и да ги почувставам бих казал, че ако съдя само по техните думи, кризата е едно чудовище пуснато ни от космоса и сега само ни разваля хубавият ака. американски стандарт на живот. За повечето хора уви е така, но за мен не е, чета достатъчно често "Harvard Business Review" и още куп други списание за да мога да вникна в мнението на експертите от различни области, и да създам свое собствено мнение. Кризата всъщност е едно предупреждение, че повечето хора сме прекалено разточителни и презадоволени, особено американците, които я родиха. Тя освен тоза е средство да излезне на повърхността човешкото лицемерие и несъстоятелност, които са породени от празните ни приказки и абсолютното ни бездействие за много важни и ключови неща. Ако трябва да дам конкретен пример ще е именно с кредитите и лесният живот, който ни предоставят те. Истината е, че кредитите често пъти предразполагат към една имагинерна сигурност, ако се проваля ще изтегля кредит от друга банка и толкова. И всъщност това е много често срещана практика. Ето и още по- конкретен пример: "Бизнес дамата Нини Байкова, главен прецедател на бившата вече фирма Колинска за България направи някои основни ключови грешки, и те костваха изтеглянето на над 500 000 евро заем. Сега покрай кризата фирмата й фалира, или поне частта за България и нещата са е в задънена улица. Тя не може да възстанови парите, и така се оказва, че банките са назад с 1 000 000 лева." - това е един съвсем реален случай. Давам го за пример, защото ситуацията, която бе посочена в Harvard беше сходна, но аз умишлено давам това за пример. Другото върху което трябва да се наблегне е, че кризата удари сектори, които бяха изключително успешни - банките, еротичният и компютърният. На пръв поглед нямат нищо общо, но общото което ги свързва е неприлично големите заплати, които работещите във всеки един от тях взимаха. Средната заплата на един банкер в щатите беше около 400 000$ годишно, плюс премиите от 250 000$, обединени двете неща правят заплата на един работник в порно индустрията, а разделени на две на един програмист. За съпоставка един Архитект средно взимаше около 200 000.

Но това не е най- важното. Най- важното в случая е, че кризата е сигнал, че нещо трябва да се промени. Ние трябва да се променим, ние я създадохме а сега плачем от нея, но кризата реално погледнато е нещо добро, защото сама по себе си тя ни дава да разберем, че нещо не правим като хората. Нещо не е в ред, и нека да го намерим и оправним. За нашата страна всички знаем какво е: 

На първо място образованието, което не само е не конкурентно и съчетава изключително некадърните преподаватели и крайни вглъбените затъпели студенти, които държат да им бъдат признати високи резултати, които не притевават с крайната липса на контрол и свободната отвореност към корупция.

На второ място органите на реда, като се започне от Данс, които цяла година не свършиха нищо полезно и освен, че успяха да чукнат най- високият хонорар за да ги подкупиш друго значимо постивение едва ли са отбелязали. Ако на една страна не й работи контролният орган, то тя е загубена и е добре да се помисли върху това.

Здравеопазването, дам, по случайност и тук имам личен опит, тъй като отговарях за компютърната апаратура на УМБАЛ "Иван Рилски". Там се запознах с Доцент Румен Стоилов и д-р Матей Матеев, тогавашен зам. министър. Както и с г-жа Сталева, която беше центърат на корупцията и логото на българските болници. Та мадамата си беше пусната с парашут инженерка, която беше сложена на пост икономически директор. Беше довела своя саратничка за главен счетоводител и дърпаше концеите. Беше кралица в машинациите, въпросната можеше да ви уреди навсякъде, стига да извлечеше полза. Да ви убеди в доказаността и ефективноста на даден метод, въпреки, че той може и да не е закон и спокойно да ви гглътне 200 000 лева, плюс още 20 000 като след това ви препоръча частият си център за рехабилитация. Но заповече информация как свършва приказвата: http://google.bg + УМБАЛ "Св. Иван Рилски"... 


Ех, да кризата, кризата това сме ние!


Тагове:   Economic,


Гласувай:
0



1. анонимен - Браво, Келе!
01.01.2009 19:09
Келе, много точен и изчерпателен материал за световната криза, макар че може да се напише още доста. Като участни в ставащото, аз по-скоро се притеснявам за 20% ДДС към книгите, които поръчвам в Амазон. Като ударим и транспортните разходи и себестойноста на самата книга, ето една мини финансова криза за моя джоб, която не мога да избегна. Иначе всичко казано за проблемите в образованието и здравеопазването е вярно. Радвам се, че се интересуваш и от сериозни теми освен любомото ни на всички фенове "фентъзи". Успех с поддържането на блога!
цитирай
2. celeborn - Мерси Ян
01.01.2009 19:27
но аз не го поддържам, само като имам какво да каже го отбелязвам, както сега. Иначе от теб както винаги лъха позитивизъм и оптимизъм, точно като за празниците.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: celeborn
Категория: Други
Прочетен: 101768
Постинги: 22
Коментари: 74
Гласове: 42
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930